DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Untitled Page Cirkus Carini
Cirkus Carini přišel o maringotku
Nový Jičín je asi pro Cirkus Carini zakletý. Před dvěma roky tu tragicky zemřel jeden z pomocníků, kteří pomáhali se stavbou šapitó, letos shořela historická maringotka.
V cirkusovém stanu na ulici Bohuslava Martinů v Novém Jičíně právě návštěvníci sledovali představení, když kolem půl šesté vyšlehly plameny z maringotky, ve které byla pokladna. Po chvíli na místo dorazila jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a přijeli rovněž dobrovolní hasiči ze Starého Jičína.
„V době, kdy hasiči přijeli, maringotka silně hořela. Vypnuli elektrický proud a hasili oheň pomocí vysokotlakého vodního proudu a jednoho vodního proudu C. Požár dostali pod kontrolu během několika minut, pak maringotku vyklidili.
“Sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela a dodal, že se podařilo požár uhasit před 18. hodinou. „Vyšetřovatel hasičského záchranného sboru konstatoval, že k požáru došlo od zapnutého elektrického topidla, které bylo ponecháno bez dozoru. Šetřením na místě bylo vyloučeno úmyslné zavinění cizí osobou,“ doplnila novojičínská okresní policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková.
Předběžně vyčíslená škoda činí 200 tisíc korun. Podle produkčního cirkusu Milana Pintéra je ale mnohem větší škoda historická. „Měli jsme v ní nějaké oblečení a věci na prodej. Maringotka ale byla historický veterán. Byla to památka na předky majitelů, kteří začínali koncem devatenáctého století,“ uvedl Pintér a dodal, že zhruba před třemi lety maringotku zcela renovovali. „Také proto, aby mohla jezdit normálně po silnicích a splňovala požadavky,“ podotknul.
Samotnou šňůru, která bude v Novém Jičíně končit představením v neděli a má pokračovat v Hranicích, požár neohrozil. „Dokonce i včera jsme normálně hráli a návštěvníci přišli na to, že se něco stalo, až o přestávce,“ řekl Pintér a povzdechl si, že Nový Jičín Cirkusu Carini příliš nepřeje. „Dva roky zpátky jsme tu měli nešťastnou událost, včera požár, dneska silný vítr hýbe celým stanem,“ povzdechl si Pintér, jenž mimoděk připomněl událost, která se stala v květnu 2005. Tehdy třiačtyřicetiletý muž z Kopřivnice, který cirkusu pomáhal s některými pracemi, zemřel při opravě jednoho z aut cirkusu. Vozidlo mercedes se sesunulo ze zvedáku a spadlo na něj ve chvíli, kdy pod ním ležel horní polovinou těla. Jak ještě Pinter dodal, na maringotce shořelo hlavně obložení. Kostra zůstala v podstatě celá. „Už jsme se domlouvali, že ji znovu zrenovujeme,“ uzavřel.